Over ons
Dit gebouw is één van de eerste industriële gebouwen van Drenthe. Een paar jaar geleden was de staat van dit gebouw niet goed. Het pand was helemaal vervallen. Toen hebben wij contact opgenomen met De Maatschappij van Weldadigheid over de toekomst van dit gebouw. Aan de hand van het gesprek hebben we een plan geschreven om van dit gebouw een appartementen complex te maken, speciaal voor mensen met austisme die wat hoger begaafd zijn.
Voor deze groep mensen is het erg lastig om een indicatie te krijgen en daarom ook een woongelegenheid te vinden. Het grootste gedeelte van onze bewoners hebben dan ook een hoger IQ. Wij begeleiden ze verder naar zelfstandig wonen.
Dagbesteding
Ook helpen wij de bewoners met dagbesteding of werk, afhankelijk van de bewoner zelf. Wij doen dan ook alles met de gedachten van Johannes van den Bosch (de oprichter): iedereen verdient een gelijke kans in de maatschappij.
Dagbesteding kan bij ons, door dagbesteding bij De Mandenmakerij te volgen, kunnen wij ze ook begeleiden naar betaald werk.
Ons team
Ons team bestaat uit een groep van acht, allemaal geselecteerd op de omgang met mensen en de ervaring in de zorg op het gebied van werken met mensen met autisme. Wij bieden 24 uurs zorg. Zowel overdag als ’s nachts is er altijd één persoon aanwezig. In de drukkere periodes zijn er overdag twee begeleiders aanwezig.


Geschiedenis
Het pand is eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij van Weldadigheid is opgericht in 1818 door Johannes van den Bosch en Koning Willem de I. Toen napoleon weg was uit Nederland kwamen ze samen met een plan om mensen in het westen ruimte te geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen.
Om dit plan te kunnen realiseren hebben ze dit gebied aangekocht. Waar wij gevestigd zijn was vroeger de vrije kolonie. Hier kwamen mensen vrijwillig naar toe. Hiervoor kregen ze een huisje met een stuk grond en een geit. Als ze zichzelf goed ontwikkelden konden ze zelfs een boerderij krijgen om nog verder te kunnen ontwikkelen.
In de vrije kolonie hadden ze een eigen muntsysteem, dokter, bejaardenhuis en een school. Wel golden er strenge regels zoals geen drank en drugs. Johannes van den Bosh was er van overtuigd dat mensen zich beter konden ontwikkelen met een goede regelgeving. Hield je je niet aan de regels dat moest je naar de strafkolonie. Hier is tegenwoordig nog veel van te zien, zoals de strakke lijnen in de straten en de witte huisjes.
Voor de bewoners die niet op het land konden werken werd er wat anders bedacht: een mandenmakerij. Hier konden mensen mandenvlechten, leerlooien en weven.
Energie neutraal
Tijdens de verbouwing hebben wij er voor gekozen om dit gebouw energie neutraal te maken. Het pand wordt verwarmd door aardwarmte en er is geen gas aansluiting. De enige aansluiting die wij nog hebben is stroom, uiteraad wel groene stroom.